Соціальні катастрофи першої половини ХХ століття в Україні та світі: погляд з перспективи сьогодення

Прес-анонс
13 жовтня 2016 р.

 

Соціальні катастрофи першої половини ХХ століття в Україні та світі:

погляд з перспективи сьогодення

18-20 жовтня 2016 р. у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбудеться Міжнародна наукова конференція «Соціальні катастрофи першої половини ХХ століття в Україні та світі: історичний контекст, демографічні наслідки». Організатори: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут історії України НАН України, Український інститут національної пам’яті, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України, Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору (HREC in Ukraine), Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс, Український центр вивчення історії Голокосту, Національний музей «Меморіал пам’яті жертв Голодомору», Український науковий інститут Гарвардського університету, Канадський інститут українських студій.

Захід проводиться за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Науковий форум присвячено важливій проблемі – дослідженню демографічних втрат в Україні та світі у першій половині ХХ століття. Перша світова війна, розпад імперій, війни за незалежність та постання нових держав ознаменували початок глобальних соціальних катастроф «короткого» ХХ ст. Тоталітарні ідеології міжвоєнного періоду обернулися справжньою національною трагедією для багатьох народів Європи і світу. Голодомор, масові репресії в СРСР та Друга світова війна радикально змінили етнічне обличчя не тільки країни, але й всієї Центрально-Східної Європи.

Поширення популізму і націоналізму, ксенофобії, використання історії і зловживання нею на догоду політичній кон’юнктурі, обґрунтування війни, агресії та анексій історичними аргументами стало однією з найвиразніших ознак сучасності. Це вимагає від істориків і демографів консолідованого виступу на захист професійних стандартів, принципу науковості і дати фахову оцінку трагічних історичних подій та їх наслідків.

У конференції беруть участь історики, демографи, економісти і соціологи з Австралії, Латвії, Литви, Німеччини, США та України. У фокусі уваги – найбільші соціальні потрясіння першої половини ХХ століття: революції, Перша та Друга світова війна, локальні війни, Голодомор, Голокост та масові репресії в СРСР.

19 жовтня пройде презентація книжки «Бабин Яр: історія та пам’ять», присвяченої 75-м роковинам трагедії. У презентації братимуть участь автори і упорядники видання Владислав Гриневич і Віталій Нахманович. 20 жовтня відбудеться круглий стіл «Демографічні втрати України у першій половині ХХ століття: глобальний вимір глобальний вимір – український погляд». До участі у дискусії запрошені Владислав Верстюк (Україна), Андрій Руккас (Україна), Гвідо Гаусман (Німеччина), Наталія Левчук (Україна), Гіроакі Куромія (США), Іван Патриляк (Україна), Юрій Шаповал (Україна), Ростислав Пилявець (Україна), Олександр Лисенко (Україна), Анатолій Подольський (Україна), Геннадій Єфіменко (Україна), Стівен Віткрофт (Австралія), Йонас Вайчаноніс (Литва) та інші.

Програма міжнародної наукової конференції
«СОЦІАЛЬНІ КАТАСТРОФИ ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ ХХ СТОЛІТТЯ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ: ІСТОРИЧНИЙ КОНТЕКСТ, ДЕМОГРАФІЧНІ ВТРАТИ»


Яна Примаченко,
demography20@gmail.com,
063-058-50 65

Другие новости

30 июля 2016 года

Конгресс 2016